Een samenwerking tussen ziekenhuis OLVG, schoonmaakbedrijf Westerveld en adviseur Alpheios
De klacht dat zorgmedewerkers te veel tijd moeten besteden aan administratie en wachten en te weinig aan zorg, is al langer te horen. Maar ook schoonmaakmedewerkers kunnen hun werk in ziekenhuizen vaak niet efficiënt uitvoeren. Ziekenhuis OLVG besloot de handen ineen te slaan en stelde een plan op om in samenwerking met schoonmaakbedrijf Westerveld en adviseur Alpheois te kijken waar en hoe hun samenwerking beter kon. In het project Bed Fit werd een grote efficiëntieslag gemaakt door digitale systemen te koppelen en schoonmaakmedewerkers uit te rusten met apps die hen informeren waar ze het beste schoon kunnen maken.
Met de schoonmaak mee
De schoonmaak stond al langer in de schijnwerpers bij ziekenhuis OLVG in Amsterdam. Facilitair Manager Eric Holm is zich terdege bewust van het belang van goede schoonmaak en draagt dat dan ook naar buiten toe uit. Zo hield hij een onderzoek onder consumenten over de relatie tussen de keus voor een ziekenhuis en een schone omgeving, en organiseerde hij een Dag van de Schoonmaak waarop hij medewerkers van het ziekenhuis, van verpleging tot Raad van Bestuur, liet meelopen met de schoonmaakploeg. De schoonmaak wordt bij OLVG uitgevoerd door extern schoonmaakbedrijf Westerveld, waarbij gebruik wordt gemaakt van de microvezelmethode. Die methode zorgt voor minder fysieke belasting en (hygiënische) problemen voor schoonmaakpersoneel maar ook voor besparingen in water, reinigingsmiddelen en vervuiling in het afvalwater.
Timing
Toch bleek dat de samenwerking niet voldoende op elkaar was afgestemd. Schoonmaakploegen stonden bijvoorbeeld ’s ochtends klaar als de patiënten van die dag nog niet waren ontslagen en waren al naar huis als de bedden aan het eind van de middag verschoond moesten worden. De avondploeg van het ziekenhuispersoneel zat dan met niet verschoonde bedden terwijl ze ook patiënten moesten ontslaan en de ploegwisseling moesten doen. Vaak wist ze ook niet welke reiniging in welke kamer moest worden gedaan: moest het bed worden verschoond van een patiënt met een gebroken been of moest de hele kamer worden gedesinfecteerd van een patiënt met het MRSA virus? Dan werd voor de zekerheid een uitgebreide desinfectie besteld, terwijl dat niet altijd nodig was.
Langs elkaar heen
Doordat de twee voormalige locaties van OLVG inmiddels waren samengevoegd, werden schoonmaakploegen aangevraagd middels twee verschillende systemen. Ook die systemen op zichzelf waren niet efficiënt. In het ene systeem moest het zorgpersoneel op een handgeschreven lijst aangeven wanneer er een kamer klaar was voor de reiniging, wat nogal eens vergeten werd. In het andere systeem werd digitaal gewerkt, maar dat liep dan weer langs een ander digitaal systeem heen, dat bedoeld was voor het elektronisch bijhouden van patiëntgegevens. Schoonmaakwerknemers moesten dan ook regelmatig zelf op zoek naar kamers die moesten worden schoongemaakt. Dat zorgde voor een verkwisting van tijd, energie, en geld.