De duurzaamheidsrapportage CSRD komt eraan

jan 26, 2024 | Nieuws

Welke invloed heeft u als bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties vanaf 2024 beantwoorden in de nieuwe verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In dit verslag presenteren bedrijven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Wat betekent de CSRD voor de (ook mkb-) ondernemer en hoe bereid men zich voor op deze nieuwe regelgeving?

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Daarom komen er steeds meer regels voor bedrijven om te verduurzamen, zoals de CSRD. Dat is een Europese richtlijn die eist dat grote bedrijven vanaf 2024 een duurzaamheidsrapportage maken. Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten vanaf 2026 aan de CSRD voldoen en het niet-beursgenoteerd mkb volgt daarna. Toch is het als mkb’er slim om eerder voorbereid te zijn op de CSRD. Bijvoorbeeld als men samenwerkt met leveranciers die al wél moeten voldoen aan de nieuwe richtlijn. Zij kunnen eisen gaan stellen aan de rapportage door afnemers.

CSRD: wanneer en voor wie?

De CSRD geldt per 1 januari 2024 voor bedrijven die nu ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moeten voldoen. De CSRD-richtlijn is namelijk een opvolger van de eerdere NFRD. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die buiten de NFRD vallen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

  1. Meer dan 250 medewerkers
  2. Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
  3. Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Mkb en de duurzaamheidsrapportage

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven volgen daarna, verwacht Bas de Gooijer, adviseur bij De Duurzame Adviseurs. Toch krijgt men als kleine ondernemer waarschijnlijk eerder te maken met de CSRD. “Lever je producten of diensten aan een groter bedrijf? Als zij vanaf 2024 verplicht moeten rapporteren, gaan ze hun keten na. En dan stellen ze jou ook vragen”, legt de Gooijer uit op de website van de KvK. Bijvoorbeeld over hoe de producten gemaakt worden en door wie. En gebeurt dat verantwoord en eerlijk? “Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners. Ze moeten wel, want anders kunnen ze zelf niet voldoen aan de richtlijn.”

Meer weten over de CSRD?

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de SER.