Alweer zeven jaar geleden, in 2016, won de Nederlandse textielserviceverlener Lips+ de internationale Textile Services ‘Best Practices Award’. Inmiddels ging het bedrijf samen met CleanLease en opereert de combinatie nu onder deze naam in de BENELUX. Annette Klein Overmeen (Segment Manager Care) en Jack Nabuurs (Head of Supply Chain) vertellen wat het winnen van de award het bedrijf heeft gebracht. De impact van de winst bleek vooral intern te liggen, doordat het verdere innovatie stimuleerde.
Destijds was Lips+ een van de eerste bedrijven in de sector die aan de slag ging met de RFID (Radio Frequency Identification) in het persoonsgebonden wasgoed. Waar voorheen gewerkt werd met barcodes en naamlabels, slaagde men er met behulp van de RIFD chips in het wasproces nog efficiënter in te richten. CleanLease zette destijds ook de eerste stappen met chips in het huurlinnen. Het winnen van de prijs bevestigde dat men met het gebruik van de chips op de goede weg was met het verder automatiseren.
Zowel Klein Overmeen als Nabuurs benoemen de bereikte voordelen op het gebied van privacy. Daar waar eerder kleding in instellingen werd gemerkt door zichtbare naam labels, konden deze nu vervangen worden door onzichtbare chips, zonder dat er een naam op staat. Inmiddels zijn er meer toepassingen van de chips gekomen. Voorbeeld hiervan is het voorkomen van sorteerfouten binnen zorginstellingen die veelal kampen met een groot personeelstekort. Annette: “Natuurlijk is en blijft het mensenwerk, maar wij kunnen ervoor zorgen dat er inzicht komt waar een artikel is en helpen het wasproces betrouwbaar en transparant te maken.”
De chips geven ook inzicht hoe de werkprocessen duurzamer te maken. Nabuurs: “Je kunt achterhalen hoe vaak een artikel gewassen is en de zogenaamde lekstromen zien. Washandjes bijvoorbeeld verdwijnen nogal vaak. Mensen gooien ze weg omdat ze denken dat ze niet schoon worden. Dan is de praktische levensduur dus korter dan de technische en daar kun je leveranciers en klanten op aansprekenen sturen. Je kunt zo met de hele keten in gesprek gaan over duurzaamheid en iedereen stimuleren om goed om te gaan met de spullen.”
Volgens Nabuurs toonde het winnen van de prijs in 2016 vooral aan dat de winnaar innovatief sterk was en vooruitliep op dit vlak ten opzichte van andere bedrijven. De verder ontwikkelde automatisering maakte verbeterde kwaliteits- en procesbeheersing mogelijk en dit leidde weer tot uitbreiding van dienstverlening wat prijstechnisch interessant kan zijn. Nabuurs: “Innovatie leidt tot motivatie en dan krijg je tevens een grotere toegevoegde waarde voor klanten”. Klein Overmeen: “De award destijds heeft geleid tot versnelling van innovaties met een verbreding van de dienstverlening als gevolg. Dankzij de automatisering kunnen we op grote schaal toch heel fijnmazig werken en zijn we goed geworden in het helpen van klanten hun eigen processen transparant te maken. Onze slogan ‘because you care’ wil zeggen dat we onze klanten ontzorgen zodat zij kunnen zorgen!” □