Sleutelpositie professionele textielservice: circulariteit & duurzaamheid doorgerekend

okt 20, 2022 | Innovatie

De professionele textielreiniger is optimaal gepositioneerd als het gaat om duurzaam textielgebruik. Niet alleen omdat zij milieuvriendelijker reinigt dan de consument thuis. Door gebruik te maken van bewuste verhuurconcepten, geselecteerde onderhoudsprocessen en het meest geschikte textiel, zorgt de professionele reiniger ervoor dat textielproducten maximaal worden gebruikt, voordat ze worden afgedankt. Het vaker reinigen en gebruiken van een textielproduct levert enorme besparingen op in energie, water, en CO2. Daarnaast blijkt textielservice uitstekend te scoren in het recyclen van textiel.

Duurzaamheid concreet gemaakt

Mooie claims. Maar ook concreet te onderbouwen! Onderzoekscentrum TKT heeft een analyse gemaakt van hoeveel water en CO2 de professionele textielverzorging nu precies kan besparen. Met behulp van deze berekeningen wordt concreet zichtbaar wat de professionele textielverzorging kan bijdragen aan duurzaamheid. Uit een eerder TKT-project bleek al dat de professional twee tot drie keer milieuvriendelijker is dan thuiswassen. En een zojuist afgesloten project van Centexbel wijst de professionele textielservice aan als de uitgelezen partij als het gaat om recyclen van textiel.

Ecotool: hoeveel wordt bespaard bij vaker wassen?

De meeste producten worden geproduceerd, gebruikt en afgedankt. Denk maar aan een auto of televisie: op een gegeven moment zijn ze versleten of kapot, en worden ze vervangen voor nieuwe exemplaren. Zo gaat het ook met kleding en textiel. Hoe kunnen we intensiever gebruik gaan maken van onze kleding en textiel zodat het langer mee kan gaan en minder impact heeft op het milieu? Het antwoord ligt in het wasproces. Met behulp van Ecotool wordt precies uitgerekend hoeveel er bespaard kan worden als we een textielartikel vaker kunnen wassen.

Dit zijn de potentiële water- en CO2 besparingen

TKT heeft de resultaten van twee producten onderzocht: een handdoek van 100% katoen en een uniform van polyester/katoen dat wordt gebruikt in de gezondheidszorg. Als we een katoenen handdoek 40 keer in plaats van 20 keer kunnen gebruiken, levert dat een CO2 besparing van 34% op en een waterbesparing van 49%. Als we dezelfde handdoek 80 keer kunnen gebruiken in plaats van 20 keer, zorgt dat zelfs voor een CO2 besparing van 51% en een waterbesparing van 74%. Bij een gezondheidszorguniform van polyester-katoen kan 35% CO2 en 48% aan water worden bespaard als het uniform 40 in plaats van 20 keer wordt gebruikt. Bij 80 keer wassen levert dit een daling van 52% CO2 en 73% water op ten opzichte van 20 keer wassen.

Intensiever gebruik van textiel: de toolbox van de professional

Het levert dus heel wat op om een textielartikel vaker te gebruiken. Om deze besparingen te realiseren moet het wasproces er dus voor zorgen dat het artikel maximaal lang mee gaat. Dit kan de professionele textielverzorger bij uitstek realiseren door:

  • zorgvuldig geselecteerde was- en reinigingsprocessen
  • maximaal textielgebruik
  • textielverhuurconcepten.

Textielservice wint het van de thuiswas

Sinds TKT-onderzoek uit 2018-2019 is al bekend dat de professionele textielverzorger het niet alleen in kwaliteit maar ook in duurzaamheid met gemak wint van de thuiswasmachine. Als een consument zijn was naar de professionele reiniger brengt, bespaart hij daarmee 17,5% aan energie en 24,2% aan CO2 uitstoot. Professionele textielverzorgers hebben nu eenmaal een efficiëntere procesvoering en weten hoe ze energie kunnen hergebruiken. Per wasbeurt kan een consument dan 10 MJ energie en 0,75 kg CO2-equivalent besparen. Stel nu dat alle consumenten hun was naar de reiniger zouden brengen, zou dat elk jaar een afname van maar liefst 400.000 CO2 equivalent opleveren! In waterverbruik kunnen de besparingen zelfs nog hoger oplopen, omdat bij de was zoveel water wordt gebruikt. TKT berekent de potentiële waterbesparingen op 80%. Dat is 36 liter per wasbeurt. Maar liefst 3500 liter per jaar per Nederlander!

Professionele textielverzorging scoort ook in recycling

Het recyclen van textiel is niet zo makkelijk als het lijkt. Het probleem zit met name in de samenstelling van het textiel. Waar verschillende materialen door elkaar heen zijn gebruikt, is het vaak niet makkelijk deze weer te scheiden om het materiaal zinvol opnieuw te kunnen gebruiken. Daarbij is vaak ook niet precies bekend welke materialen nu precies gebruikt zijn, wat recyclen nog moeilijker maakt. De textielverzorger zit hier echter op een uitgelezen plek. Ten eerste heeft ze controle over de aankoop van het textiel, wat betekent dat ze kan zorgen voor textiel van duurzame materialen en een gunstige samenstelling. Zo kan het textiel makkelijker worden hergebruikt. Daarnaast gebruikt een textielverzorger veel grotere hoeveelheden textiel dan een consument. Besparingen lopen dus al snel op.

Resultaten van het Retex project

Dit waren ook de conclusies van een zojuist afgerond project van Centexbel, Retex. Partners uit Frankrijk en België kwamen voor dit project samen. Het doel was het heroverwegen, heruitvinden, hergebruiken, het verminderen van textielafval en het stimuleren van innovatie. In de Euregio is de inzamelcapaciteit voor consumententextiel alleen al 150.000 ton. Maar de textielindustrie heeft moeite met de vezels van textielafval. Er werden laboratoriumtests uitgevoerd op kledingstukken van verschillende materialen. Daaruit bleek dat na het ontrafelen van kledingstukken maar zeer korte vezels overblijven. Die moeten worden gemengd met nieuwe vezels uit polyester/katoen of katoen. Uit dit project blijkt dat het mechanische recyclen van textiel uit consumentenafval niet haalbaar is. Recycling van textielafval uit de textielserviceindustrie biedt echter wel kansen.

De wereld in

In de komende tijd zal de textielservice zich op alle mogelijke manieren moeten profileren als de juiste partner in circulair textiel en duurzaamheid. Aan alle voorwaarden wordt al voldaan. Nu is ook de concrete onderbouwing van de duurzaamheidsclaims aanwezig. Hiermee kan de boodschap overtuigend worden uitgedragen naar bedrijven, consumenten, media, overheid en andere stakeholders.