Circular Textile Days

feb 1, 2023 | Duurzaamheid, Innovatie

Men wil circulair ondernemen of de organisatie verduurzamen door de toepassing van circulariteit, maar weet eigenlijk niet waar te beginnen. In dat geval is het nuttig om een bezoek te brengen aan het tweedaagse evenement Circular Textile Days (CTD) op 5 – 6 juni in Congrescentrum 1931 in ‘s-Hertogenbosch.

Het doel van Circular Textile Days is, naast inspireren, diverse spelers in de textielindustrie samen te brengen. Dit maakt het event niet alleen een kennis- maar ook een netwerkplatform. Het event is daarmee de uitgelezen kans om nieuwe partners in de duurzame en circulaire textielbranche te ontmoeten en de verbinding onderling aan te gaan. Zo heeft het event uit eerdere edities prachtige nieuwe samenwerkingen tot stand gebracht.

Doelgroep

Het event heeft een brede doelgroep. Circular Textile Days richt zich op de gehele keten in de textielindustrie. Van producenten en inkopers tot aan recyclers en ontmantelaars. Van workwear, fashion tot de interieurbranche. Het event richt zicht zowel op circulair ondernemen, als ook op andere aspecten die bij het implementeren van circulariteit komen kijken. Denk aan innovaties op gebied van hergebruik en/of recyclen van artikelen, het verlengen van de levensduur van producten (zoals het toepassen van een Life Cycle Analysis (LCA)), de huidige- en de aankomende wet- en regelgeving, zoals de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid, en het ‘bekende’ greenwashing.

Programma

Het programma voor 5 en 6 juni is onderverdeeld in thema’s. Zo is het thema van dag één gericht op de circulaire mindset. Wat is er nodig om circulair te denken. Wat zijn circulaire processen?

Dag twee staat in het teken van de praktische kant, de implementatie van circulariteit en de te nemen stappen voor een organisatie. Welke logistieke veranderingen brengt circulariteit teweeg?

Naast de presentaties van vooraanstaande experts in circulair textiel, het diverse aanbod op de beursvloer van koplopende organisaties, hebben exposanten de mogelijkheid om via een informatieve en/of commerciële pitch hun organisatie aan het publiek te introduceren. Een erg gewaardeerd onderdeel van de vorige editie wat breder wordt ingezet in juni dit jaar.

Daarnaast zal dit jaar ook aandacht zijn voor matchmaking, het matchen van vraag en aanbod naar circulaire textiel oplossingen door middel van verschillende sessies en workshops. Het Innovatieforum is een verzameling van de laatste innovatieve textieloplossingen.

FTN / TKT maakten in 2022 deel uit van het programma
FTN / TKT maakten in 2022 deel uit van het programma

Waarom Circular Textile Days

In de textielindustrie is het niet eenvoudig om ‘echte’ informatie te verkrijgen. Waarom? We worden overspoeld door informatie uit allerlei bronnen, variërend in kwaliteit. Circular Textile Days is het event om antwoorden op jouw vragen te verkrijgen. Het event richt zich op functionele data en betrouwbare kennis van duurzaam, circulair textiel.

De Europese textielindustrie gebruikt jaarlijks 17 miljoen ton niet-hernieuwbare grondstoffen en is daarmee één van de meest vervuilende industrieën. De aarde raakt verder vervuild met afval afkomstig van onze productie en consumptie en onze natuurlijke hulpbronnen raken op. Deze natuurlijke hulpbronnen zijn de basis van onze economie en vormen het natuurlijke kapitaal. De Nederlandse, Belgische en andere Europese parlementen hebben daarom ambitieuze doelen voor 2025 – 2030 en 2050 gezet.

Om deze doelstellingen te behalen is een transitie naar een circulair en duurzaam businessmodel cruciaal.

Door diverse experts uit de textielbranche met elkaar te verbinden, informeert en inspireert Circular Textile Days de mogelijkheden van circulair ondernemen, met in het achterhoofd de toepasbaarheid van alle input.

FTN/TKT & CTD

Tijdens de vorige editie van het event leverde FTN/TKT een significante bijdrage aan Circular Texile Days. Arthur Linssen, Henk Gooijer en Rudolf Vendrig belichtte de duurzame bijdrage die wasserijen kunnen leveren, de impact van materiaalkeuze, functionele vereisten en het onderhoud van textiel toegelicht met praktische voorbeelden. Ook voor 2023 heeft FTN/TKT een aantal ideeën die ze wil toelichten in haar actieve rol in het programma van de Circular Texile Days.

Kortom: genoeg redenen om deel te nemen aan Circular Textile Days of het event te bezoeken. Wil jij een bijdrage leveren aan het event of deelnemen? Circular Textile Days
biedt verschillende mogelijkheden om bedrijven aan het event te verbinden.

Neem contact op met de organisatie om de mogelijkheden te bespreken:
sales@circulartexiledays.com

Circular Textile Days
5 & 6 juni 2023
1931 Congrescentrum
‘s-Hertogenbosch
https://www.circulartextiledays.com/

Lees meer artikelen in deze categorie