Circulair hotellinnen door innovatief recyclingproces

SaXcell en Blycolin ontwikkelen circulair hotellinnen door katoenen afval te recyclen tot hoogwaardige cellulosevezels. Dit bevordert duurzaamheid in de textielindustrie en ondersteunt de circulaire economie. SaXcell werd in 2015 opgericht vanuit een onderzoeksproject aan de Saxion University of Applied Sciences. Onderzoekers bedachten een manier om cellulose uit katoenafval te winnen, wat leidde tot de ontwikkeling van de SaXcell vezel.

Deze vezel, gemaakt van gebruikt textiel, verbruikt aanzienlijk minder grondstoffen, water en chemicaliën dan nieuwe katoen. Bovendien is de SaXcell vezel sterker, zachter en vereist het minder kleurstoffen. Hoewel de recyclingcapaciteit van de vezel nog niet volledig is getest, ligt het recyclingmoment verder in de toekomst vanwege de duurzaamheid van de vezel.

SaXcell plant een nieuwe fabriek in Enschede om jaarlijks 750.000 ton textielafval te verwerken. Directeur Erik van der Weerd benadrukt dat duurzaamheid afhankelijk is van het volume gerecyclede vezels. Blycolin, met zijn eigen textielafvalstromen, vormt een ideale partner in deze samenwerking.

Blycolin, gespecialiseerd in hoteltextiel, ondersteunt sinds het begin de visie van een circulaire textielindustrie. De samenwerking met SaXcell en aandeelhouder Wevotex is essentieel voor het creëren van circulaire producten die voldoen aan markteisen. Afgekeurd hotel badstof wordt gebruikt om nieuwe vezels te produceren, wat resulteert in circulaire badlakens geschikt voor industrieel wassen.

Na positieve wastesten zal Blycolin deze producten opnemen in hun collectie. Toekomstige ontwikkelingen omvatten ook de integratie van SaXcell vezels in bedlinnen. De samenwerking tussen SaXcell, Wevotex en Blycolin is een belangrijke stap in de circulaire textielketen en laat zien hoe partners samen werken aan een duurzame toekomst.