BK Energy helpt Rentex om energieverbruik in kaart te brengen

mrt 14, 2023 | Duurzaamheid, Innovatie

Om het energieverbruik van een wasserij te verminderen is het belangrijk om energiestromen eerst in kaart te brengen. Rentex wast zorgtextiel en gebruikt de software van BK Energy om het energiegebruik te monitoren.

BK Energy is een energiemonitoringssysteem dat aangesloten wordt op de groepenkast. Door op slimme plekken meetpunten te installeren, bijvoorbeeld voor de gasleiding naar grote machines, kan het systeem inzicht geven in het energieverbruik. De software vertaalt dit verbruik naar gebruiksvriendelijke statistieken.

“Je krijgt een eenvoudig inzicht. Dat doet op zich niks, maar je weet waar je kunt verbeteren en waar je energie verliest,” zegt algemeen directeur Titus Mulder. Met dit inzicht als uitgangspunt heeft het bedrijf al zo’n 17 procent bespaart op gas en 9 procent op stroom. Daarnaast is de stoomopwekking efficiënter gemaakt en wordt er 30 procent bespaard op perslucht.

  • Je gebruikt meer energie dan je denkt
  • Monitor je energieverbruik om duurzamer te werken
  • Vergelijk energieverbruik met het verwachte verbruik van je machines

Door gebruik van het systeem van BK Energy werd Mulder zich bewust van het stroomgebruik in zijn bedrijf. “In het weekend gebruiken we bijvoorbeeld nog best veel stroom. Veel systemen staan altijd aan. Daarnaast verspillen we veel energie in luchtlekkages en verbruikt onze stoomketel meer gas dan dat we vooraf dachten.”

Het is eenvoudig om te beginnen met het monitoren van je energieverbruik. Je least een systeem van BK Energy. Rentex betaald hier ongeveer 8.000 euro per jaar voor. Het plaatsen van het systeem is laagdrempelig en de software is gebruiksvriendelijk. Indien gewenst denkt BK-Energy mee om de vergaarde inzichten om te zetten in energiebesparende en energie-efficiënte maatregelen.

Inmiddels gebruikt Rentex het overzicht om hun verbruik te vergelijken met prestatiebeloften van leveranciers. Als een droger in de wasserij bijvoorbeeld meer gebruikt dan vooraf beloofd door de leveranciers, kan gekeken worden waar het probleem zit. “Als een droger vervuild raakt, dan zie je dat het gasverbruik toeneemt,” vertelt Mulder.

Al het verbruik van de wasserij wordt teruggebracht tot grafieken in een computer. Zo is het mogelijk om real-time het verbruik af te lezen, maar interessanter is om het verbruik over een langere periode te analyseren. Zo maakt de software afwijkingen van het verwachte gebruik zichtbaar. Door enkele instellingen aan te passen verwacht het bedrijf zo’n 200.000 kuub gas op jaarbasis te besparen. □

Lees meer artikelen in deze categorie