Noordwest eerste ziekenhuis met duurzame doktersjassen

feb 22, 2024 | Nieuws

In samenwerking met vaste kledingleverancier Van Moer, Utexbel en wasserij Rentex is Noordwest Ziekenhuisgroep het eerste ziekenhuis in Nederland dat overstapt op circulaire werkkleding. Daarmee zet zij een grote stap op weg naar een circulaire toekomst in de gezondheidszorg en hoopt zij met dit initiatief ook andere zorginstellingen te inspireren op het gebied van verduurzaming.  

Oude kleding inruilen voor circulaire kleding 

De oude doktersjassen, vervaardigd uit polyester en katoen, worden vervangen door nieuwe jassen die gemaakt zijn van de innovatieve Retex-stof. Deze circulaire stof is ontwikkeld in de Benelux en bestaat voor 33% uit oude ziekenhuiskleding, 33% uit gerecycled polyester afkomstig van de afvalindustrie en PET-flessen en 34% uit biologisch katoen. De labjassen, warmte jassen en de koksbuizen zijn er al mee vervaardigd. Alle medewerkers van Noordwest gaan op termijn over op circulaire dienstkleding.  

Ilhame Ben Larbi, MDL-arts bij Noordwest verwelkomt de duurzame doktersjassen met enthousiasme: “De jassen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ik vind ze ook persoonlijk zeer comfortabel. Wat mij betreft is dit een zeer positieve ontwikkeling in Noordwest!” 

Duurzame doelstellingen 

De overgang naar circulaire doktersjassen draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van Green Deal 3.0 Duurzame Zorg, met als doel het primair grondstofgebruik met 50% te verminderen in 2030 en uiteindelijk te streven naar maximaal circulaire zorg in 2050. De circulaire doktersjassen dragen bij aan het verminderen van de afvalberg, het hergebruik van oude ziekenhuiskleding en grondstoffen en het besparen van water en energie. Ook stimuleert het de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door hun werkzaamheden in een sociale werkplaats.  

Lees meer artikelen in deze categorie