Recht op reparatie weer een stapje dichterbij: EU sluit akkoord

feb 15, 2024 | Nieuws

Consumenten in de Europese Unie krijgen het ‘recht op reparatie’. Mobiele telefoons, afwasmachines en andere apparaten moeten makkelijker gerepareerd kunnen worden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken. Nu worden kapotte producten nog te vaak weggegooid. 

Mensen hebben soms geen andere keuze dan een kapot product wegbrengen en een nieuwe kopen. Dat is slecht voor het klimaat en slecht voor de portemonnee. Volgens de Europese Commissie kunnen consumenten met deze richtlijn elk jaar 12 miljard euro besparen. 

In de wet worden verkopers verplicht defecte apparaten te herstellen tijdens de garantieperiode, als de klant daarom vraagt. Dat moet binnen een redelijke termijn én voor een redelijke prijs. In het voorlopige akkoord staat ook dat een product na een reparatie opnieuw een jaar garantie moet krijgen. 

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo elektronisch afval verzameld. Het verzamelde afval wordt gesorteerd. Vervolgens worden de apparaten uit elkaar gehaald en worden de schadelijke stoffen eruit verwijderd. De rest kan worden hergebruikt of afgevoerd. 

Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten de wet nog wel officieel aannemen, maar dit is vaak een formaliteit. Naar verwachting behandelt het Europees Parlement het akkoord in april. 

De richtlijn legt een doel vast dat de EU-landen moeten bereiken. Elk land moet zelf wetten maken om dat doel te realiseren. EU-lidstaten krijgen, vanaf het moment dat de richtlijn ingaat, twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetten. 

Bron: nu.nl 

Lees meer artikelen in deze categorie