Vrijstelling bpm voor bestelauto’s wordt in 2025 afgeschaft

jan 26, 2024 | Nieuws

Op dit moment hoeven ondernemers geen bpm te betalen bij het aanschaffen van een bestelauto. Vanaf 2025 komt hier verandering in dan betalen ondernemers dezelfde belastingheffing voor een bestelauto als voor personenauto’s. Voor elektrische bestelauto’s blijft de uitzondering nog wel bestaan.

Wat is bpm?

Bpm is een aanschafbelasting die men eenmalig betaalt als een nieuwe auto gekocht wordt. Hoeveel bpm er betaalt wordt verschilt per voertuig en is gebaseerd op de hoogte van de CO2-uitstoot van de wagen.

Uitgezonderd van bpm

Sinds 2007 betaald de ondernemer geen bpm bij de aanschaf van een bestelauto, mits deze auto voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt. Wanneer de bestelauto vooral privé wordt gebruikt, moet men wel bpm betalen. Deze uitzondering blijft nog t/m 2024 bestaan.

Om elektrisch rijden te stimuleren wordt er nog een uitzondering gemaakt. Op dit moment zijn volledig elektrische voertuigen, zowel personenauto’s als bestelwagens, uitgezonderd van bpm.

Regels voor de huidige bpm-uitzondering

Om geen bpm over de bestelauto te betalen, moet de ondernemer wel aan een aantal regels voldoen. Dit zijn een aantal eisen:

  • Men gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% van het totaal aantal gereden kilometers, welke per jaar gereden wordt, voor de onderneming;
  • Men is ondernemer voor de Belastingdienst;
  • De wagen is hoofdzakelijk ingericht voor het vervoer van goederen en bevat geen zitplaatsen in de laadruimte.

In 2025 vervalt de uitzondering voor ondernemers

Op Prinsjesdag 2022 werd de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor ondernemers aangekondigd. Inmiddels is er ook door de Eerste en Tweede kamer akkoord gegeven op deze wijziging (onderdeel van het Belastingplan 2023). Dit houdt in dat ondernemers, naar verwachting, vanaf 1 januari 2025 bpm gaan betalen bij de aanschaf van een bestelauto.

Waarom vervalt de vrijstelling bpm?

De overheid wil met deze wijziging de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren. Aangezien de bpm berekend wordt aan de hand van de CO2-uitstoot, loont het om een CO2-uitstootvrije of zuinige bestelauto te kopen.

Daarom blijft de uitzondering op elektrische bestelauto’s bestaan. Hiermee wil de overheid de verkoop van emissievrije bestelauto’s stimuleren, net zoals nu voor elektrische personenauto’s wordt gedaan.