Statiegeld op kleding?

Kledingstatiegeld in plaats van flessenstatiegeld? Het Amsterdamse kledingmerk ‘New Optimist’ begon met precies dit idee om modeverspilling tegen te gaan. 

Hoe klinkt het als modemerken statiegeldsystemen invoeren voor hun kleding? Het Amsterdamse modemerk New Optimist werkte aan een ambitieus maar praktisch project om de kringloop te sluiten en kledingverspilling te voorkomen. Vanaf nu hebben klanten de mogelijkheid om hun kleding aan het merk te overhandigen en hun statiegeld daarop te ontvangen, waarmee ze een bijdrage leveren aan de verantwoordelijkheid voor het milieu. 

Hoe werkt statiegeld op kleding? 

Het systeem van New Optimist kent een digitale identiteit toe aan elk kledingstuk en zorgt ervoor dat het de zorg en aandacht krijgt die het modelabel zegt dat het verdient. Bovendien is elk kledingstuk voorzien van een unieke QR-code, zodat klanten de reis van hun kleding kunnen volgen. Als voorvechter van verandering werd de Never Ever Waste (NEW) Foundation opgericht om toezicht te houden op dit initiatief. 

Elke aankoop omvat een extra vergoeding van tussen de 2,50 en 10 euro. Om het statiegeldbedrag voor de gekochte kleding te terug te krijgen, hoeven klanten alleen maar het etiket te controleren of de QR-code te scannen. Wanneer afstand willen doen van de kleding, kunne ze deze terugbrengen naar New Optimist of haar partnerwinkels.  

Als de kleding nog in goede staat is, krijgt deze een tweede leven. Anders wordt er nieuw garen van gemaakt. Deze stap is bedoeld om het probleem van textielafval in Europa aan te pakken. Jaarlijks wordt in de EU vijf miljoen ton kleding weggegooid en belandt het vaak op stortplaatsen of wordt het verbrand. De belofte van het label is duidelijk: niets wordt verspild. Door gebruik te maken van ‘blockchain-technologie’ biedt het bedrijf volledige transparantie en kunnen klanten het pad van hun kleding volgen.