Nieuw uit Amerika: elektrisch aangedreven vrachtwagentrailer met 36,3% brandstofbesparing

jan 11, 2024 | Nieuws

Het Amerikaanse Range Energy heeft een elektrische trailer ontwikkeld die aangesloten kan worden op allerlei soorten vrachtwagens. Het gaat om een 16 meter lange oplegger, met een 200 kilowattuur batterij. De oplegger kan op zowel elektrische, als dieseltrucks worden aangesloten.  

De oplegger maakt gebruik van een slimme ‘kingpin’ (de koppeling tussen oplegger en trekker). Trekt een vrachtwagen hieraan, dan slaat de elektromotor van de trailer aan en wordt de oplegger door de batterij aangedreven. Als de vrachtwagen remt, dan wordt deze energie teruggevoerd aan het batterijsysteem. Uit testresultaten bleek dat 36,3 procent minder brandstof werd verbruikt. 

Het bedrijf schat dat een brandstofbesparing van 40 procent mogelijk is bij afstanden tot 200 kilometer. Daarna moet de trailer opgeladen worden. Doet een vrachtwagen meer steden aan cq oplaadmogelijkheden aan, dan kan de brandstofbesparing oplopen tot 48 procent.  

Doordat de trailer ook energie genereert als de vrachtwagen remt, verwacht het bedrijf extra brandstofbesparing van 10 tot 15 procent. Als bonus heeft men een handige ‘boodschappenkar-modus’ toegevoegd. Door de elektrische aandrijving maakt deze het mogelijk om een loodzware trailer met de hand naar zijn bestemming te duwen; ideaal voor de laatste meters op een krappe parkeerplek. De eerste trailers zijn al geleverd en eind 2024 moet de massaproductie starten.