H&M stimuleert duurzamere kledingproductie in de praktijk

jan 11, 2024 | Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat 4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de kleding- en schoenenindustrie. Langzamerhand blijkt dat ook kledingproducenten meer oog krijgen voor de impact van hun industrie op mens, dier en milieu.  

Uit de duurzaamheidsrapportage van H&M vorig jaar, bleek dat bijna 99 procent van de CO2-uitstoot van het bedrijf onder scope 3 valt, indirecte emissies die ontstaan door o.a. de inkoop, verkoop en het transport van goederen of diensten. Om echt iets te doen aan hun ecologische voetafdruk, besloot het bedrijf meer naar de praktijk van zijn leveranciers te kijken.  

Mede door de vele kritiek die het bedrijf kreeg, o.a. wegens ‘greenwashing’, is de kledingmultinational onlangs een samenwerking aangegaan met de Singaporese bank DBS. Het doel is leningen te verstrekken aan leveranciers die willen verduurzamen. Zij kunnen via DBS financiële middelen ontvangen vanuit H&M en worden voor de verduurzaming van hun bedrijf technisch bijgestaan door adviesbureau Guidehouse Insights. De leenfaciliteit van H&M en DBS is inmiddels al door één leverancier gebruikt: het Indiase bedrijf Raj Woollen heeft zonnepanelen, energie-efficiëntere apparatuur en waterbesparende technologieën aangeschaft.