In Duitsland hebben regering en parlement vorig jaar een omvangrijk industrie steunpakket vastgesteld dat voorlopig geldt tot eind april 2024. Zo wordt de belasting op elektriciteit voor energie-intensieve bedrijven verlaagd en dat scheelt internationaal concurrerende bedrijven tientallen miljoenen per jaar. Daarnaast speelt het steunpakket een belangrijke rol in het slagen van de industriële energietransitie in het land.
Ook de Nederlandse industrie moet een ‘circular net-zero industry’ worden – zuiniger omspringen met grondstoffen, meer hergebruiken en repareren. Dit betekent een omslag die miljoenen – zo niet miljarden – aan investeringen vraagt. Investeringen die veelal plaatsvinden bij internationaal opererende bedrijven. Deze besturen zullen logischerwijze kiezen voor investeringen in landen die hun industrie met woord en daad steunen en met een gunstig investeringsklimaat.
De Nederlands industrie scoort internationaal zeer goed en kan in de ‘omslag kopgroep’ komen met positieve effecten voor werkgelegenheid en duurzame economische groei, als men energieregelingen en andere stimulerende fondsen gelijkschakelt met de buurlanden. Niet alleen met het oog op het klimaat, maar ook voor modernisering van de economie. Ook Nederlandse wasserijen maken zich hard voor overheidssteun, want zij zijn al volop actief met duurzame initiatieven om energie en milieu te sparen en zien volop kansen in de verduurzamingsomslag.