Van innovatie tot installatie: LCT-Textilligence’s terugkeer naar het HagaZiekenhuis

apr 30, 2025 | Vakblad, Ondernemen

Na jaren van groei en innovatie is LCT-Textilligence terug waar het ooit is begonnen: het HagaZiekenhuis in Den Haag. Maar daar blijft het niet bij. Het bedrijf installeerde onlangs ook het grootste kledinguitgiftesysteem ter wereld bij het Amsterdam UMC (voorheen AMC). Waar gaat het bedrijf zich de komende tijd op richten?

Voor LCT-Textilligence voelt de terugkeer naar het HagaZiekenhuis in Den Haag als thuiskomen. “Het Haga, toen nog Leyenburg ziekenhuis, was onze allereerste klant waar we ooit een kledinguitgiftesysteem plaatsten”, vertelt Harmen van Rinsum van het bedrijf. “Dat we nu, na al die jaren, weer samen aan de slag gaan is een hele leuke ontwikkeling.”

Kledinguitgiftesystemen

Wat begon als een klein bedrijf in 1984, is inmiddels uitgegroeid tot een internationale speler in geautomatiseerde kledinguitgiftesystemen. LCT-Textilligence richt zich sinds 1991 volledig op de ontwikkeling, productie en het onderhoud van kledinguitgifte- en garderobesystemen met behulp van RFID-technologie.

Met eigen vestigingen in Nederland, Spanje, België, Luxemburg en sinds kort ook Duitsland en technische en commerciële partners in andere landen, biedt LCT-Textilligence betrouwbare en flexibele service. “We houden alles in eigen beheer: van softwareontwikkeling tot mechanische hardware en installatie. Daardoor kunnen we flexibel inspelen op de wensen van onze klanten en maatwerk leveren.”

De allereerste klant

In de jaren 90 begon het avontuur met het HagaZiekenhuis, dat destijds pionierde met de kledingoplossingen van LCT. In 2009 liep het contract af en werd het systeem vervangen door een concurrent.

Na de fusie met het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer — waar ook systemen van LCT staan – op 1 maart 2023, werd het tijd om bij het HagaZiekenhuis het kledinguitgiftesysteem te vervangen. “Omdat we al goed bekend waren op beide locaties, werden we direct benaderd. We hebben samen de wensen en eisen besproken, een voorstel ingediend en het project binnengehaald”, vertelt Harmen.

Het aanbestedingstraject werd afgelopen zomer afgerond en in het vierde kwartaal van 2024 werd het systeem geïnstalleerd en in gebruik genomen. Het nieuwe systeem maakt gebruik van een geavanceerde carrousel in de kelder van het ziekenhuis. Medewerkers scannen hun pasje en het systeem haalt automatisch de juiste maten en kledingstukken tevoorschijn. “Efficiënt, snel en betrouwbaar. Precies wat de zorg nodig heeft”, zegt hij.

Nieuwe generatie carrouselsystemen

Het systeem behoort tot de nieuwste generatie systemen voor uitgifte van hangende kleding van LCT-Textilligence. “Het systeem bestaat uit meerdere kleinere opslagcarrousels met een grote bufferunit ervoor. Hierdoor kan volledig gelijktijdig beladen en uitgegeven worden, wat de beschikbaarheid en ook het logistieke proces ten goede komt. Het systeem weet precies welke maat iemand heeft en wat er beschikbaar is”, legt Harmen uit.

Wat dit nieuwe systeem echt onderscheidt is de technologie. Waar oudere systemen afhankelijk waren van meldingen van de klant bij problemen, biedt de nieuwe technologie steeds meer mogelijkheden om proactief meldingen te geven. “Waar we naartoe werken is dat de systemen straks steeds proactiever worden. Het systeem geeft zelf een seintje als het een storing voorspelt. Daar kunnen wij dan op acteren. Dat bespaart tijd en voorkomt stilstand”, aldus Harmen.

Daarnaast is het systeem uitgerust met een centraal bestelsysteem. Medewerkers bestellen hun kleding op één punt en worden automatisch naar het juiste uitgiftepunt gestuurd. “Dat scheelt wachtrijen en zorgt voor een gestroomlijnde workflow”, zegt Harmen. Ziekenhuispersoneel kan zo makkelijk de werkkleding ophalen.

Duurzaam te werk bij het Amsterdam UMC

Ook bij het Amsterdam UMC was er werk aan de winkel. Hier pakte LCT-Textilligence groots uit. Hier installeerde het bedrijf het grootste aaneengesloten kledinguitgiftesysteem ter wereld. “Dit systeem is al sinds 2009 actief en is vorig jaar volledig geüpdatet en uitgebreid”, vertelt Harmen. Het systeem was economisch afgeschreven. Door gericht onderdelen te vervangen, kon de levensduur aanzienlijk worden verlengd zonder onnodige verspilling. Zeer duurzaam en met een kleinere investering.

De upgrade omvatte het vervangen van alle computerapparatuur en een aantal bewegende onderdelen. Tegelijkertijd werd het systeem uitgebreid om aan de groeiende vraag in het AMC te voldoen. De opslagcapaciteit van het centrale systeem in de kelder groeide van 8.500 naar maar liefst 15.000 posities. Samen met de kleinere unit op een andere verdieping telt AMC nu zo’n 18.000 posities in totaal. “In 2009 hadden ze 5.200 medewerkers die kleding nodig hadden, inmiddels zijn dat er 7.600. De uitbreiding was dus essentieel om aan de toegenomen vraag te voldoen”, legt hij uit.

Grootste kledinguitgiftesysteem ter wereld

De omvang en complexiteit van dit project maken het uniek. “We hebben de bufferbaan in capaciteit verdubbeld en het aantal uitgiftebanen uitgebreid van vier naar zeven.” Dit zorgt voor een efficiëntere doorstroming en minder wachttijd voor het personeel. Dat maakt het project meteen de grootste ter wereld. “Dit draagt dan ook enorm bij aan de duurzame ambities van het UMC. In plaats van geheel te vervangen, reviseren en updaten we wat er al hangt om weer jaren plezier van het systeem te hebben.”

Interne logistiek

Ook de interne logistiek werd aangepakt. Voorheen sorteerde de wasserij van het ziekenhuis de kleding in een aparte ruimte. Aan de hand van rapporten van LCT-Textilligence orderpickte het ziekenhuis de kledingstukken die nodig waren uit de opslag. “Heel bewerkelijk en onhandig”, lacht Harmen.

Dankzij het vernieuwde systeem is dat niet meer nodig. “Het systeem doet nu alles automatisch. De oude voorraadruimte kan nu voor andere doeleinden worden gebruikt.” De automatisering zorgt zo voor een efficiëntere workflow, maar verlaagt ook de kans op fouten en bespaart tijd voor het personeel. Bovendien wordt het voorraadbeheer geoptimaliseerd doordat het systeem continu inzicht biedt in de beschikbare kledingstukken en automatisch aangeeft wanneer aanvulling nodig is.

Vierde generatie

Sinds de lancering van het bedrijf in 1984 is er veel veranderd. LCT-Textilligence zit inmiddels aan de vierde generatie van hun kledinguitgiftesysteem. Een grote sprong in technologie en het gebruikersgemak.

Zo is het gebruikersinterface een stuk gebruiksvriendelijker geworden. “Als medewerker houd je je pas voor en geef je aan welke kledingstukken je wil ontvangen. Het systeem onthoudt je persoonlijke voorkeuren en maten, waardoor het proces sneller en efficiënter verloopt”, legt Harmen uit.

Een belangrijk onderdeel van deze innovatie is duurzaamheid. “We kijken voortdurend naar manieren om onze systemen energiezuiniger te maken en de levensduur van onze producten te verlengen. Dit doen we door modulaire ontwerpen te gebruiken en alleen de noodzakelijke onderdelen te vervangen in plaats van hele systemen,” legt hij uit.

Ook heeft het systeem vernieuwde hardware en software. “Dat is soms wel lastiger uit te leggen aan klanten, omdat het systeem nog steeds fijn werkt. In 1970 deden auto’s hetzelfde als nu – ze brachten je van A naar B – maar tegenwoordig zijn ze veel veiliger, efficiënter en comfortabeler. Zo is het ook met onze systemen: de basis blijft hetzelfde, maar de technologie erachter is enorm verbeterd.”

Nieuwe markten

Hoewel de zorgsector nog steeds goed is voor 60 tot 70% van de klanten, kijkt LCT-Textilligence verder. “We zien steeds meer vraag naar geautomatiseerde kledingoplossingen in de foodindustrie, farmacie en hotelsector,” zegt Harmen. “In deze sectoren is hygiëne cruciaal en raken ook kledingstukken snel kwijt of raken beschadigd. Onze systemen zijn daar perfect voor.” Vooral in de hotelsector is de behoefte aan een efficiënt kledinguitgiftesysteem groot, niet alleen voor gemak, maar ook om de kwaliteitsstandaard voor gasten te waarborgen.

Het bedrijf ontwikkelt nu ook uitvoeringen voor gevouwen kleding voor productieomgevingen en internationale markten. “De ziekenhuismarkt in het buitenland werkt net even anders. Daarom passen we onze producten aan voor eenvoudiger gebruik en beschikbaarheid voor elke klant”, legt Harmen uit.

Samenwerking met textielservice bedrijven

Een slimme strategie van LCT-Textilligence is de samenwerking met textielservice bedrijven. “We hebben onlangs verschillende aanbieders uitgenodigd om onze systemen in actie te zien. Vooral in de foodindustrie willen bedrijven volledig ontzorgd worden en stellen ze hoge eisen aan hun bedrijfskleding en de bijbehorende processen”, vertelt Harmen. “Door samen te werken in de keten kunnen we de klant nog betere oplossingen bieden.”

Textielservice bedrijven zien inmiddels steeds vaker de voordelen van geautomatiseerde kledinguitgiftesystemen. “We worden regelmatig benaderd door wasserijen die innovatieve oplossingen zoeken om hun dienstverlening te verbeteren. Die samenwerkingen helpen ons beiden vooruit.”

Terugkerende klanten

Met technologische innovatie, uitbreiding in de zorg en nieuwe markten staat LCT-Textilligence sterker dan ooit. “De afgelopen drie jaar zien we klanten terugkomen die we ooit zijn kwijtgeraakt”, zegt hij. Zo werken naast het HagaZiekenhuis ook het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn inmiddels weer met de systemen van het bedrijf. “Dat is een hele mooie ontwikkeling.” ■