Tapijtreinigen is een gat in de markt: Atar heeft klanten in de hele Benelux

Tapijtreinigen? Tino Hendrickx van Atar had nooit verwacht dat hij dat zou doen. En al helemaal niet dat hij met zijn bedrijf de grootste tapijtreiniger in de Benelux zou worden. Wat begon als een ommezwaai vanuit de zware industrie, groeide uit tot een bloeiend bedrijf dat wekelijks duizenden tapijten reinigt voor zowel particuliere als zakelijke klanten.

Het was geen vanzelfsprekende stap voor Tino om in de tapijtreinigingswereld terecht te komen. “Ik ben opgeleid als ingenieur elektromechanica en werkte als jongeman in de haven van Antwerpen, waar ik verantwoordelijk was voor de metaalbewerkingsafdeling”, vertelt hij. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Ik kwam via een freelance job in aanraking met de verkoop van reinigingsmachines, en het bleek een gat in de markt in België. Met een vennoot ben ik toen gestart en binnen de kortste keren was ik volledig overgestapt op tapijtreiniging.”

Tino’s passie voor techniek en innovatie vormt de ruggengraat van zijn succes. “Ik heb een achtergrond in elektromechanica en heb veel van de machines zelf ontwikkeld. Dit stelt ons in staat om elk soort tapijt effectief te reinigen, van synthetische vezels tot ingewikkelde materialen zoals viscose en bamboe. Veel van onze machines zijn exclusief; ze zijn ontworpen in samenwerking met fabrikanten en worden nergens anders in de Benelux verkocht.”

Nooit klanten weigeren

Dankzij deze vooruitgang hoeft Atar nooit klanten te weigeren, ongeacht het type tapijt of de complexiteit van de reiniging. “We hebben te maken met veel verschillende soorten vezels, zoals zijde, katoen, wol, maar ook nieuwere materialen zoals viscose en bamboe. Elk materiaal vraagt om een andere aanpak, en daar zijn wij op voorbereid.” De tapijtmarkt is in de afgelopen jaren namelijk drastisch veranderd. Vroeger had je voornamelijk tapijten gemaakt van wol, katoen en zijde. Maar tegenwoordig zien we steeds meer synthetische vezels zoals nylon, en complexe combinaties van materialen. “Dit maakt het reinigen veel uitdagender, want je kunt je niet meer op één type vezel richten”, legt hij uit.

De innovatieve aanpak van Atar heeft het bedrijf tot een van de grootste in de Benelux gemaakt. “We verwerken zo’n duizend tapijten per week. Dit maakt ons niet alleen de grootste in de regio, maar ook de enige die actief is op dit niveau in de Benelux en delen van Duitsland en Frankrijk.” Volgens Tino is automatisering de sleutel tot dit succes. “Onze machines zijn zo ontworpen dat we de risico’s minimaliseren. Kleuren lopen niet door elkaar, tapijten drogen snel, en er ontstaat geen vieze geur.”

Toenemende vraag

Waar wasserijen en stomerijen niet vanzelfsprekend een goede omzet draaien, ziet Tino ook een toenemende vraag naar tapijtreiniging, vooral onder particulieren. Dit jaar draaien ze bij consumenten al 25% beter ten opzichte van vorig jaar. “We bedienen zowel zakelijke als particuliere klanten, en we komen wekelijks in België en Nederland, tot aan Amsterdam en Nijmegen.” De coronapandemie en de daaropvolgende energiecrisis hebben gezorgd voor een opmerkelijke stijging in het gebruik van tapijten. “Mensen leggen nu weer meer vloerkleden, net zoals in landen als Spanje, om de vloer warmer te houden en de verwarming lager te zetten. Dat is goed voor ons, want meer tapijten betekent meer werk”, lacht hij.

Tino legt uit dat de stijgende vraag bij Atar ook te maken heeft met veranderende consumentenverwachtingen. “Door het gebruik van smartphones verwachten mensen steeds meer gemak”, zegt hij. “Ze willen dat alles aan huis wordt geleverd, inclusief tapijtreiniging. Net zoals de melkboer vroeger aan de deur kwam, komen wij de tapijten bij de mensen thuis ophalen en schoon weer terugbrengen. Dit niveau van service is tegenwoordig essentieel.”

Samen sterker

Naast de focus op tapijten werkt Atar ook samen met andere bedrijven om aanvullende diensten aan te bieden. “Voor gordijnreiniging werken we bijvoorbeeld samen met Niels Pols. Daar is DD&A goed in. Hij neemt dan weer tapijtreiniging bij ons af. We maken elkaar sterker door onze diensten te combineren. Samen kunnen we een complete reinigingsservice aanbieden, wat onze klanten enorm waarderen.”

Tino ziet expertise als een belangrijke pijler voor de toekomst van zijn bedrijf. “We hebben allemaal onze specialiteiten. Door samen te werken, kunnen we klanten een nog betere service bieden en blijven we ons onderscheiden van de concurrentie.” ■