Vanaf 1 januari 2025 is de nieuwe branche Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) voor de textielverzorgingsbranche digitaal beschikbaar. De nieuwe branche RI&E, die ‘draait’ op de software van EHS RIE, biedt bedrijven een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier om veiligheids- en gezondheidsrisico’s in het bedrijf in kaart te brengen en te beheersen.
Dankzij de praktische opzet kunnen gebruikers met slechts enkele muisklikken starten en zelf de RI&E uitvoeren. Niet onbelangrijk ook, een RI&E is voor bedrijven wettelijk verplicht.
Zelf aan de slag met de digitale RI&E
De branche RI&E Textielverzorging is ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen bij het zelfstandig uitvoeren van hun RI&E. Daarnaast biedt het voordelen voor organisaties die de RI&E uitbesteden, omdat zij met deze digitale oplossing zelf de regie behouden over hun bedrijfsinformatie. Hiermee behoren losse Excelbestanden en PDF-rapportages van externe Arbodienstverleners tot het verleden. De RI&E is op ieder moment beschikbaar, wat zorgt voor een flexibele en efficiënte werkwijze.
Met het digitale RI&E-platform kunnen bedrijven:
- Risico’s inventariseren en inschatten;
- Een plan van aanpak opstellen en deeltaken toewijzen;
- Verbeteringen doorvoeren en restrisico’s bepalen;
- De uitvoering van maatregelen monitoren.
Kostenbesparing en wettelijke toetsing
De branche RI&E Textielverzorging is kosteloos beschikbaar voor aangesloten bedrijven binnen de sector. Bovendien biedt het platform een aanzienlijke kostenbesparing, doordat bedrijven hun RI&E eenvoudig zelf kunnen beheren en uitvoeren. Dit kan al snel duizenden euro’s per jaar schelen aan externe Arbokosten.
Volgens de Arbowet is toetsing door een gecertificeerde Arbo-kerndeskundige verplicht. Bedrijven met minder dan 25 medewerkers zijn vrijgesteld van deze toetsing, terwijl bedrijven met meer personeel de RI&E kunnen laten toetsen via EHS Services.
De RI&E toetsing, bestaande uit o.a. een document review en een bedrijfsbezoek, wordt uitgevoerd door een gecertificeerd kerndeskundige van EHS Services. Een offerte voor deze extra dienstverlening kunt u aanvragen via de EHS helpdesk.
De stappen voor een succesvolle RI&E
Het opstellen van een RI&E bestaat uit een aantal belangrijke stappen. Eerst wordt bepaald welke risico’s aanwezig zijn en hoe groot de impact ervan is. Vervolgens worden mogelijke maatregelen in kaart gebracht en vastgelegd in een plan van aanpak. Dit plan omvat concrete acties, prioriteiten en verantwoordelijken binnen de organisatie. Daarna wordt de voortgang bewaakt en geëvalueerd om de effectiviteit van de genomen maatregelen te waarborgen. Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, kunnen bedrijven een veilige en gezonde werkomgeving creëren.
Medewerkers betrekken voor een veilige werkomgeving
Een RI&E is niet alleen een verplichting, maar maakt vooral verbeterpotentieel voor een gezondere en veiligere werkomgeving zichtbaar. Door medewerkers actief te betrekken bij het RI&E proces, kunnen waardevolle inzichten en verbeterpunten worden opgehaald. Denk aan het gezamenlijk invullen van vragenlijsten, het bespreken van risico’s in werkoverleggen of het houden van enquêtes onder personeel.
Direct aan de slag
Het digitale RI&E-platform is een belangrijke stap vooruit voor de textielverzorgingsbranche. Het stelt bedrijven in staat om op een efficiënte en toegankelijke manier hun arbeidsomstandigheden te verbeteren.
Ga voor meer informatie naar https://www.raltex.nl/arbo/ri-e ■