Nederlandse bedrijven onvoldoende voorbereid op nieuwe wet voor loontransparantie

mei 8, 2025 | Nieuws

Nederlandse bedrijven zijn niet goed voorbereid op de nieuwe wet voor loontransparantie, die in de zomer van 2026 ingaat. Vanaf juni 2026 moeten alle EU-lidstaten de richtlijn voor loontransparantie hebben omgezet in nationale wetgeving. Deze richtlijn wil de loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleinen, die in Nederland 10,5% bedraagt.

Bedrijven moeten hun loonstructuur transparanter maken en genderneutraal inrichten. Bedrijven met 100 of meer werknemers krijgen een rapportageplicht. Veel werkgevers weten niet wat hen te wachten staat, en experts noemen dit een ‘pittige klus’. Minister van Hijum diende eind maart een wetsvoorstel in, en tot 7 mei kunnen bezwaren worden ingediend.

Bedrijven moeten salarisinformatie openbaar maken en actie ondernemen als de loonkloof voor gelijkwaardige arbeid 5% of groter is. De Arbeidsinspectie controleert bedrijven en kan boetes tot €10.000 opleggen. Bedrijven met 100 of meer werknemers moeten rapporteren over interne loonverschillen aan een centraal monitoringsorgaan.

Advocaat Jet Stolk merkt dat veel werkgevers nog niet precies weten wat de nieuwe richtlijn inhoudt. Bedrijven moeten zich voorbereiden op een mogelijke toename van juridische procedures. Werkgevers moeten bewijzen dat loonverschillen objectief te rechtvaardigen zijn.

Onderzoek uit 2023 toonde aan dat 78% van de Nederlandse werkgevers geen gegevens bijhield over loondiscriminatie. Werkgeversvereniging AWVN spoort bedrijven aan om alvast actie te ondernemen, zoals een intern onderzoek naar loonongelijkheid.