Flexibel energiecontract maakt meer mogelijk

Papierfabriek Sappi is een grote stroomverbruiker uit Zuid-Limburg. Zij wilden een tweede e-boiler maar door netcongestie was dit niet mogelijk. Daarom hebben ze onlangs gekozen voor een flexibel contract. Hierdoor kon de e-boiler wel geplaatst worden.

Hoe zit dat?
Jarenlang produceerde de papierfabriek met gas de benodigde stoom om hun luxepapier te maken. De fabriek heeft ook een elektrische boiler die draait op groene stroom. Voor de uitbreiding met een tweede e-boiler was 15 MW extra ruimte op het net nodig. Hiervoor stonden ze al twee jaar op de wachtlijst bij Enexis. Door het sluiten van een flexcontract, was het mogelijk om deze extra capaciteit toch te krijgen. Voorwaarde is wel dat een deel van hun capaciteit beschikbaar is voor Enexis als die dat op piekmomenten nodig heeft.

Gasgebruik gaat stijgen
Als Enexis om het flexibel vermogen van Sappi vraagt, moeten de e-boilers lager of uitgezet worden. Als nodig kan de oude op gasgestookte stoominstallatie weer in gebruik genomen worden. Die maakt naast stoom ook elektriciteit. De stoom gebruiken ze zelf en de stroom verkopen ze op momenten dat er elektriciteitstekorten dreigen. Omdat netcongestie waarschijnlijk de komende jaren nog toe gaat nemen, betekent dat dus dat het gasgebruik wellicht gaat stijgen. Pas als het net is uitgebreid, kan de gasgestookte boiler definitief uitgezet worden.

300 vergelijkbare bedrijven
De komende jaren zijn er meer van dit soort flexibele contracten nodig om ervoor te zorgen dat het stroomnet niet vastloopt. Nederland telt minstens driehonderd bedrijven die vergelijkbaar zijn met deze papierfabriek. Ook voor deze bedrijven is het sluiten van een flexibel contract een optie. Het duurt nog jaren voordat er extra netcapaciteit is bijgebouwd. Tot dat moment, is het sluiten van een flexibel contract een mogelijkheid voor bedrijven om toch te kunnen verduurzamen en groeien.

Lees hier meer oplossingsrichtingen voor bedrijven.