Deze elektrische fietstrailer is welkom in zero-emissiezones

aug 16, 2024 | Nieuws

Nu de zero-emissiezones er in diverse gemeenten definitief komen, wordt het hoog tijd om een alternatief te vinden voor vervuilende bestelbusjes met verbrandingsmotoren. Volgens het bedrijf Urban Mobility hangt dat alternatief achter de fiets. 

In tientallen gemeenten worden stadsdelen aangewezen waar binnenkort uitstootvrij moet worden gereden. Drukte, uitstoot en luchtvervuiling in steden moet daardoor afnemen. Dit heeft gevolgen voor de stadsdistributie. De elektrische K-Ryole fietstrailer kan de meeste voordeuren straks nog wel bereiken. 

Voor veel organisaties kan de fietstrailer een oplossing zijn, zegt Karlijn van Heumen van Urban Mobility. “Je kan er van alles mee, denk aan het bezorgen van pakketten. Een gekoelde trailer voor achter de fiets, maakt het mogelijk om medicijnen en voedingsmiddelen te vervoeren. Dan is er nog een trailer voor de levering van pallets. Een open aanhangwagen kan weer handig zijn voor hoveniers, gemeenten en vakantieparken. Je kan er allerlei kanten mee op.” 

Meer fietsbezorgers 

Er rijden al meer fietsbezorgers rond, bijvoorbeeld met elektrische bakfietsen. Maar die halen het qua laadruimte en laadvermogen niet bij de K-Ryole, aldus Van Heumen. “Onze trailer heeft een laadvermogen tot 350 kilogram. En afhankelijk van de gekozen versie kan het een volume tot 2 kubieke meter vervoeren. Daarbij kan de K-Ryole losgekoppeld worden en lopend aan de hand meegenomen worden zodat ook fietsvrije gebieden bereikbaar zijn.  

Elektrisch 

De trailer wordt elektrisch aangedreven en kan een snelheid behalen van 25 kilometer per uur. Er kan tot 40 kilometer elektrisch worden afgelegd. “Die afstand kan nog worden uitgebreid door het meenemen van extra accu’s.” 

Al fietsend bezorgen 

Bij Urban Mobility zijn ze ervan overtuigd dat de fiets een grote rol gaat spelen in de stadslogistiek. “Het wordt steeds drukker op de wegen. Met een fietstrailer kun je eenvoudig files omzeilen, wat de bezorging vaak efficiënter maakt. Wat ook een voordeel is, is dat er geen rijbewijs nodig is om met de fietstrailer te rijden. Voor bedrijven is dat handig, want de arbeidsmarkt is krap. Omdat er geen rijbewijs nodig is, kunnen werkgevers kiezen uit een bredere groep werknemers. In deze tijd is dat een voordeel.”