‘Leden van de Federatie Nederlandse Textielverzorging (FTN) en de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers (NETEX) kunnen vanaf januari 2027 instappen bij de collectieve energie-inkoop van CITV’, aldus Arthur Linsen, bureaudirecteur van CITV.
Sinds 1 januari 2002 is de energiemarkt stapsgewijs geprivatiseerd en geliberaliseerd door de overheid. Het idee achter deze liberalisatie was dat energiebedrijven met elkaar zouden concurreren en daardoor betere diensten tegen lagere prijzen zouden leveren aan consumenten.
Markt niet transparant
Dat is in grote lijnen ook goed gelukt. Er is een breed aanbod van energiecontracten beschikbaar gekomen. Maar een voorwaarde voor een goed werkende energiemarkt is transparantie. En door het toenemend aanbod verschillende contracten is deze transparantie ver te zoeken. Bedrijven die op zoek zijn naar een goedkoper energiecontract kunnen dit vaak maar moeilijk vinden, omdat energieleveranciers niet helder zijn over welke kosten ze precies in rekening brengen en tegen welke (algemene) voorwaarden. En dat kost de bedrijven geld, soms wel duizenden euro’s per jaar. Er zitten nu eenmaal veel verschillen in de energiecontracten. Niet alleen tussen de verschillende leveranciers, maar ook bij dezelfde leveranciers. Standaardcontracten die makkelijk vindbaar zijn, zijn over het algemeen het duurst. Goedkopere contracten, of contracten met betere voorwaarden zijn er wel, maar daarvoor moet onderhandeld worden.
CITV: inkoopcollectief voor de sector
De textielverzorgingsbranche is een branche waarbinnen energie één van de grootste kostenposten is. Maar energie-inkoop krijgt bij bedrijven soms toch onvoldoende aandacht, mede door de dagelijkse beslommeringen. Laat staan dat alle bedrijven een goed contract uitonderhandelen. Om deze reden is de Federatie Nederlandse Textielverzorging (FTN) al in 2002 het energie-inkoopcollectief CITV gestart.
CITV regelt de collectieve inkoop van energie voor de leden van FTN en NETEX. Zij sluit 3-jarige raamovereenkomsten af met een energieleverancier, die op zijn beurt de gemaakte prijsafspraken verwerkt in de individuele contracten met de deelnemers. Dit levert voor alle deelnemers gelijke en gunstige (algemene) voorwaarden, prijsvoordeel en prijsstabiliteit op.
Nieuwe tender in de maak
‘Omdat het huidige collectieve energiecontract eind 2026 afloopt, zal CITV in najaar van 2024 starten met een tenderprocedure. Bij dit complexe traject worden we bijgestaan door BMD Advies’, vertelt Arthur Linssen. ‘Meerdere energieleveranciers, waaronder de huidige energieleverancier GreenChoice, worden uitgenodigd om een aanbieding te doen. Op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding worden leveranciers geselecteerd die het beste passen bij de leden. De aanbiedingen worden getoetst door, en besproken met, de Raad van Advies. Hoe meer leden participeren, hoe gunstiger de (algemene) voorwaarden zullen zijn tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Het doel is immers om een prijsvoordeel voor alle leden te bewerkstellen.’
Contact opnemen bij interesse
Mochten leden meer willen weten over de collectieve energie-inkoop van CITV? Dan kunnen zij contact opnemen met het secretariaat, telefoon: 085 – 902 93 81, e-mail: citv@citvbv.nl.■