Moet men het personeel vrij geven en doorbetalen?
5 mei is het Bevrijdingsdag, een officiële feestdag in Nederland. Maar het is daarmee niet direct een verplichte vrije dag. Hoe zit het dan wel?
Is 5 mei een vrije dag?
Voor de meeste bedrijven is 5 mei alleen een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke 5 jaar (2020, 2025 enz.). Dat is afgesproken in de meeste cao’s.
5 mei is een nationale feestdag
Bevrijdingsdag is een van de 11 officiële feestdagen in Nederland. Van deze 11 zijn er 9 religieuze feestdagen en 2 nationale feestdagen. Bevrijdingsdag op 5 mei en Koningsdag op 27 april zijn de nationale feestdagen.
Invloed op de planning
Hoewel 5 mei dus geen verplicht vrije dag is, kan die dag wel invloed uitoefenen op de planning. Denk aan deadlines en afspraken met leveranciers, maar ook aan mensen die de festiviteiten rondom Bevrijdingsdag willen opzoeken of vrij willen omdat de kinderen vrij zijn. Houd dus naast de werkplanning ook de vakantieplanning in de gaten.
Toeslag voor werken op Bevrijdingsdag
In sommige cao’s zijn er afspraken over toeslagen voor mensen die werken op een feestdag. Hierover is in de wet niets vastgelegd. In de praktijk blijkt dat werknemers vaak een percentage of vast bedrag aan toeslag krijgen voor werken op een officiële feestdag. Ook kan tijd voor tijd worden afgesproken als personeel op een feestdag werkt. Welke regelingen en afspraken er voor de medewerkers gelden, is terug te vinden in de cao, de bedrijfsregels of navragen bij de brancheorganisatie.
In de CAO voor de wasserijen blijkt uit artikel 1 lid 10 dat 5 mei in een lustrumjaar (2020, 2025 enz.) een feestdag is. Dus dit jaar is 5 mei een officiële feestdag. In artikel 16 vindt men meer informatie over werken op een feestdag en in artikel 28 meer over de toeslagen voor werken op een feestdag.