Denim is iconisch en gaat generaties lang mee, mits je er goed voor zorgt. Als het gaat om duurzaamheid en denim wordt er met name verwezen naar het productieproces. Maar de impact op het milieu die ontstaat bij het verzorgen (wat een groot deel van de totale impact bedraagt) wordt hierbij vaak niet meegenomen. Op 27 mei organiseerden AEG en Kings Of Indigo samen het ‘A Lifetime in Indigo’-event, om het gesprek aan te gaan over verduurzaming van de denim-industrie door zowel producent als consument.
Vertegenwoordigers van AEG en Kings Of Indigo, duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot en thrift vlogger en sustainable designer Roosmarijn Koster namen onder begeleiding van AEG-ambassadrice en duurzame mode-activiste Sara Dubbeldam plaats in een panel, om verschillende perspectieven op duurzame mode te vergelijken. Zo wordt in winkels bijvoorbeeld vaak gezegd dat denim nooit moet wordenwassen, maar geven dragers van tweedehands items juist aan dat kleding eigen wordt gemaakt door het wel te wassen.
Doordachte keuzes maken
Er moet dus worden gezocht naar een gulden middenweg. Niet wassen van denim is natuurlijk niet realistisch, maar te vaak wassen is slecht voor zowel het product als voor het milieu. Rose Vanhecke, Sustainability Senior Manager bij AEG: “Jeans worden te veel gewassen: meer dan 60% van de mensen wast zijn jeans na 6x dragen, en 1 op de 10 mensen zelfs al na 1x dragen.” Vaak gaat het hierbij niet eens om kleding die vies is geworden: “1 op 4 mensen wast zijn kleding niet omdat het vuil is maar omdat ze houden van de geur van schone was. Denim gaat langer mee als je het minder wast, omdat iedere wasbeurt de vezels van de stof beschadigt door wrijving. Zorg dat je een juist wasprogramma kiest , en kijk naar andere manieren om je kleding op te frissen,” aldus Lotte Langenkamp, Sustainable Product Developer bij Kings Of Indigo.
Duurzaamheid is niet alleen te verhalen op de consument, maar de consument heeft wel enige macht om bedrijven te dwingen het beter te doen. Er wordt benadrukt om als consument goed te kijken van wie je koopt. Met een aankoop investeert men namelijk niet alleen in de eigen kleding, maar ook in het bedrijf van wie gekocht wordt. AEG vult aan dat bedrijven andersom ook juist de consumenten kunnen en moeten helpen om dagelijkse gewoontes te verduurzamen.
Om bewuster keuzes te kunnen maken, is het van belang dat de keuzes inzichtelijk worden gemaakt. Bijvoorbeeld hoeveel beter het is voor het milieu en het product om op 30 graden te wassen in plaats van op 40 graden. Of bewustwording rondom het professioneel laten reinigen en welke voordelen dit biedt.